2014. október 25., szombat

Swanson 5-HTP 50 mg 60 kapszula - Jelenlegi ára: 3 500 Ft

5-HTP - természetes antidepresszáns
olvasd el, érdemes!
Szendi Gábor :  http: //www. antidepresszans. tenyek-tevhitek. hu/albert-kezebe-vette-gyogyulasat. htm
Az 5-HTP, azaz 5-hidroxi-triptofán a triptofán nevű esszenciális aminosav szerotoninná alakulásának a köztes terméke.
A triptofán olyan magas fehérjetartalmú élelmiszerekben található meg, mint a marhahús, csirkehús, pulykahús, hal, valamint a különböző tejtermékekben, a banánban, szárított datolyában, amerikai mogyoróban, tökben, napraforgómagban és a tengeri algában.
Étrend-kiegészítők előállításához az 5-HTP-t a Griffonia simplicifolia nevű, Afrikában honos növény magjából nyerik ki. Az 5-HTP az emberi szervezetbe jutva szerotoninná alakul. A szerotonin egy olyan kémiai hírvivő anyag (neurotranszmitter), ami meghatározó szerepet tölt be érzelmeink szabályozásában. Az 5-HTP az emberi agyra gyakorolt hatása révén csökkentheti a depresszió tüneteit, és rendkívül hatékony az álmatlanság és a migrén kezelésében is. Számtalan testsúlycsökkentő étrend-kiegészítő alkotóeleme is.
A szerotonin, mint neurotranszmitter vesz részt az endokrin szabályozásban; az érzelmi, étvágy és alvás-ébrenlét ciklus aktivitásáért felelős agyi tevékenységben. Klinikai tanulmányok igazolják, hogy a szervezet 5-hidroxi-triptofánnal történő ellátása támogatja az egészséges szerotonin szint kialakulását.
Klinikai tanulmányok, melyek során az 5-HTP-t vizsgálták
Depresszió:
A legtöbb publikált kutatás az 5-HTP vonatkozásában a depresszió kezelésével kapcsolatos. Az 1970-es évek eleje óta, legalább 15 tanulmány foglalkozott az 5-HTP hatásával a depresszióra. Ezek összefoglalása az 1-es táblázatban található.
A tanulmányok összesen 511 betegek vizsgáltak különböző típusú depresszióval. Az 511 beteg közül 285 (56%) mutatott jelentős javulást az 5-HTP szedésének hatására. Ráadásul, a biokémiai tanulmányok rávilágítanak, hogy a depressziós zavarok és az 5-HTP szorosan összefüggenek. Egy tanulmányban, melyben pozitronemissziós tomográfiát alkalmaztak, 8 egészséges és 6 major depresszióval diagnosztizált jelentkező kapott bomló radioaktív izotópot tartalmazó 5-HTP-t. A kutatók azt találták, hogy jelentősen kevesebb 5-HTP lépte át az agy-vér gátat a depressziós egyének agyában, mint a nem depressziósok esetében.
Az első nagy klinikai kísérletet Sano vezette 1972-ben. 5-HTP-t használt depressziós betegeknél. 107 beteg endogén unipoláris és bipoláris depressziós kapott napi 50-300 mg 5-HTP-t. Jelentős javulás volt megfigyelhető 74 betegnél (69%) és a legtöbb beteg reagálási ideje kifejezetten gyorsnak volt mondható (kevesebb, mint két hét).  
Egy másik kísérlet alkalmával a betegek napi 150-300 mg 5-HTP-t szedtek három héten keresztül. 13 beteg (22%) jelentősen javult, másik 27 beteg (45, 8%) enyhe javulást mutatott. A 40 javuló beteg közül 20 már három napon belül javult, 32 beteg pedig két héten belül számolt be javulásról az 5-HTP szedését követően. Ellentétben számos antidepresszánssal, melyeknek négy hét is kell, mire kifejtik terápiás hatásukat.
1-es táblázat*
Japán kutatók 24 depresszióval kórházba került betegnek adtak 5-HTP-t. Két hét kezelés után a depressziós tünetek észrevehető javulása volt megfigyelhető hét unipoláris depressziós beteg esetében. Az 5-HTP-nek tulajdonítják az 5-hidroxi-indolecetsav 30%-os növekedését, a szerotonin elsődleges metabolitját, a betegek gerincvelő folyadékában. Ez azt sugallta, hogy az exogén 5-HTP szerotoninná alakul a központi idegrendszerben.
5-HTP és a hagyományos antidepresszánsok:
Az érvényes hagyományos depressziós terápiát a szelektív szerotonin visszavétel-gátlók képviselik (SSRI). Egy 1991-es svájci tanulmány kiértékelte az 5-HTP-t összehasonlításban a szerotonin visszavétel-gátló gyógyszerrel egy dupla-vak kísérletben. A 36 résztvevő (akinél a depresszió valamilyen formáját diagnosztizálták) 100 mg 5-HTP-t kapott háromszor egy nap, 33 pedig 150 mg fluvoxamint háromszor egy nap.  
A résztvevőket kiértékelték 0, 2, 4 és 6 hét múlva négy kiértékelő módszert használva: a Hamilton féle depressziót mérő skálával (egy sztenderd depressziót mérő skála), a beteg saját önértékelésével, a kutató kiértékelésével és egy globális klinikai áttekintéssel.
Amikor a számokat összegezték a tanulmány végén, a kutatók azt találták, hogy a százalékos javulás a kezdettől a végső kiértékelésig egy picivel nagyobb volt az 5-HTP-vel kezelt betegek esetében. A fluvoxaminnal kezeltek csoportjában nagyobb volt azok száma, akiknek nem használt a kezelés, ellentétben az 5-HTP-vel kezeltek csoportjával. Habár ezek a különbségek statisztikailag nem voltak jelentősek, tehát mind a négy értékelő módszer hasonló eredményt adott. A tanulmány szintén jegyezte a kedvezőtlen hatásokat mindkét csoport esetében, melyek ritkák voltak és általában enyhék, leginkább a kezelés első néhány napjaiban jelentkeztek majd eltűntek.  
Végül a tanulmányok az 5-HTP-t legalább olyan hatékonynak találták a súlyos depresszió kezelésében, mint a gyógyszereket, miközben az 5-HTP használata közben, kevesebb mellékhatás jelentkezett.
Elhízottság:
A diéta alatt a triptofán és a központi idegrendszer szerotonin szintje drámaian csökken. Ez az alacsony szerotonin szint az elhízott betegekben társul szénhidrát sóvárgással és evési kényszerrel.
Krónikus fejfájás:
A krónikus fejfájás, főleg a migrén néhány kutató szerint az alacsony szerotonin szintnek köszönhető, valószínűleg a szerotonin megnövekedett bontása eredményeként a monoamin-oxidáz enzim által. Az alacsony szerotonin szint - úgy gondolják - csökkenti a fájdalomküszöböt a krónikus fejfájók körében. Az 5-HTP-t sikerrel használták a különböző krónikus fejfájástípusok megelőzésében, beleértve a migrént, a tenziós fejfájást és a fiatalkori fejfájást is. Egy 124 főt vizsgáló tanulmányban, az 5-HTP képességét a migrén megelőzésében hasonlították össze a methysergide-del, az egyik leggyakrabban használt migrén gyógyszerrel.
A napi 600 mg-os 5-HTP dózis hat hónapon keresztül teljesen megszűntette vagy lényegesen csökkentette a migrénes rohamok számát a résztvevők 75 %-ánál. Egy másik tanulmányban, 48 általános iskolai gyerek kapott 5-HTP-t és 70 %-ban csökkent a fejfájások gyakorisága összehasonlítva a 11 %-os placebo csoporttal.
Álmatlanság:
Az 5-HTP előnyösnek bizonyult az álmatlanság kezelésében, különösen az alvásminőség javításában a REM alvás növelésével. Nyolc normál résztvevőt figyeltek meg, hogy meghatározzák az 5-HTP hatását a gyors szemmozgásos (REM) alvásra. Összesen 600 mg 5-HTP-t adtak a résztvevőknek a következő módon: 200 mg este 9: 15-kor, majd 400 mg este 11: 15-kor. A REM alvásban jelentős növekedést figyeltek meg, amíg a résztvevők 5-HTP-t szedtek. Egy kisebb tanulmányban 200 mg-os dózist használtak, melyben szintén nőtt a REM alvással töltött idő, de kevesebb mértékben. Mégis a kisebb dózis a javasolt, mivel a tapasztalati beszámolók szerint, a magasabb dózis hajlamosít az élénk álmokra vagy a rémálmokra.
Adagolás:
A kezdő adag 5-HTP általában 50 mg naponta háromszor evés közben. Ha két hét után a reakció a várttól elmarad, az adag emelhető napi háromszor 100 mg-ra. Álmatlanságban az adag általában 100-300 mg elalvás előtt. Mivel néhány beteg enyhe hányingert tapasztal a kezdeti alkalmazás során, tanácsos 50 mg-os adaggal kezdeni és később emelni az adagot. Szedése kúraszerűen javasolt. Három hónapnál hosszabb ideig csak orvosi felügyelet mellett javasolt az 5-HTP használata. Veszélyes munkát végezni és gépjárművet vezetni csak azután szabad, miután meggyőződtél az 5-HTP hatásáról!


Jelenlegi ára: 3 500 Ft

Az aukció vége: 2014-11-15 11:31
. Swanson 5-HTP 50 mg 60 kapszula - Jelenlegi ára: 3 500 Ft

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése